Paumelle

Paumellen (paumelles)

Een paumelle is een 2-delig scharnier, waarbij het onderste deel is voorzien van een pen. Het bovendeel draait om deze pen. Het voordeel van paumellen (ook paumelles genoemd) is dat je de deur of klep snel kunt inhangen. Je bespaart dus op montagetijd en dus montagekosten.

Paumellen hebben ook een nadeel. Ze kunnen minder gewicht dragen dan een scharnier van dezelfde afmeting. Het gevaar dat de deur gaat scheef hangen is groter. Daarom is ons advies om altijd een paumelle te nemen, welke is voorzien van een glijlager of kogellager. een alternatief is om een kogelstiftpaumelle toe te passen. Het bovendeel van deze paumelle is voorzien van een vastgelaste dop. De pen met kogel van het onderste deel draait met de kogel op de dop van het bovendeel.

gerolde-paumelle4gerolde-paumelle gerolde-paumelle6gerolde-paumelle3

Gerolde paumellen zijn als standaard verkrijgbaar bij de ijzerwarenvakhandel. Ze kunnen ook voor klantspecifieke toepassingen als maatwerk geproduceerd worden. Deze maatwerkpaumellen kunnen geproduceerd worden in gegalvaniseerd staal, roestvast staal 304 of roestvast staal 316.