Scharnieren voor een Romeins harnas

Scharnier_Romeins_harnas_Duco_de_KloniaDuco de Klonia (Amsterdam, 1963) is een edelsmit en metaalkunstenaar, die grote interesse heeft voor geschiedenis, historische oorlogen en de Middeleeuwen. Zijn bedrijf is Terra Arte Productions in Bierum, Groningen, waar hij metalen sierraden, harnassen en historische uniformen produceert.

Lees hieronder hoe Duco minutieus scharnieren voor een Romeins harnas produceert.

1. “Voor het in elkaar zetten van de schouderstukken van een lorica segmentata heb ik behoorlijk wat scharnieren nodig: acht per harnas. Ik maak er dus 24 in totaal”.

2. “Ik begin met een strookje messing. Dat vouw ik dubbel, waarna ik naar historisch voorbeeld de contouren van het scharnier erop uitzet”.

3. ‘Vervolgens vijl, zaag en slijp ik tot de vorm van het scharnier klopt”.

4. “Met een speciale scharnierenfrees zaag ik de secties eruit. Daarna boor ik de gaatjes, werk ik het scharnier verder af en tik ik de bijbehorende pen erdoor”.

5. “Tot slot vergelijk ik het resultaat met de op ware grootte weergegeven foto van het origineel”.

 

BOSCH Scharnieren complimenteert Duco voor zijn inzet en uitleg.
Het resultaat is een perfect werkend scharnier.

Scharnier_Romeins_harnas_PICT0005 Scharnier_Romeins_harnas_PICT0008 Scharnier_Romeins_harnas_PICT0001 Scharnier_Romeins_harnas_PICT0010

Scharnier_Romeins_harnas_PICT0013 Scharnier_Romeins_harnas_PICT0014 Scharnier_Romeins_harnas_PICT0015 Scharnier_Romeins_harnas_PICT0016